Get Adobe Flash player

Tír na nÓg nest

Tír na nÓg nest

 

Nena is gedekt door Quick Aodhán of Dark Brightness. Een mooie grote reu. Aangezien Nena geen kleine teef is, zullen het dus ook geen kleine pups worden ;-)
Aodhán is een stabiele sociale reu, heeft net als Nena de gedragstest met lof behaald. Aodhán is actief in Agility en Reddingshondenwerk en een leuke match voor Nena.
We verwachten dat de pups een stabiel sociaal karakter hebben, die leuk zijn voor verschillende sporten. Vader en moeder werken graag voor de baas en we verwachten dat ook terug te zien in de pups. Verder zijn Aodhán en Nena beide hele lieve honden en het moet wel heel gek lopen willen de pups niet ook zo lief worden in karakter.
Natuurlijk heeft dit nest ook weer een thema, zoals de voorgaande nesten. Aodhán is een Ierse naam, wat vuur/vurig betekent. En we wilden het nest-thema graag daaraan koppelen, allemaal Ierse namen voor de puppies. Het nest-thema is daarom:
Tír na nÓg.

Tír na nÓg is het Land van de Jeugd in de Ierse mythologie. Het is de woonplaats van de Sidhe, de Ierse elfen. Het is een bovennatuurlijk rijk van eeuwige jeugd, schoonheid, gezondheid, overvloed en vreugde. Allemaal eigenschappen die we natuurlijk wensen voor onze pups :) Ze zullen dus ook allemaal Ierse namen krijgen. 

De laatste dagen van de dracht waren zwaar voor Nena. Haar buik werd maar dikker. De pups waren echt heel druk in haar buik. Je voelde ze supergoed bewegen. Ze had er zelf ook last van. Als ze stond, zag je haar naar de buik kijken en dan gaan zitten. De buik was iets te zwaar om te staan. Met haar dikke buik hadden we verwacht dat ze misschien iets eerder dan de 63e dag zou bevallen. Maar nee hoor, Nena beviel eerder ook op de 63e dag, dus waarom zou dat nu veranderen. Op dinsdag begon ze minder te eten en iets misselijk te worden. Dat is een goed teken als je op een bevalling wacht ;-) Zolang de teef nog veel eet, weet je dat de bevalling nog niet eraan komt. Ze moet immers nageboorten opeten tijdens de bevalling dus stoppen ze met eten voor de bevalling.
De temperatuur was echter nog steeds niet gedaald. Woensdag 12 maart heeft Nena overdag bijna de hele tijd in de bench op het terras gelegen. Eigenlijk een iets te kleine bench voor Nena, maar doordat ze zich met haar rug en poten kon afzetten was dat wel makkelijk. Haar dikke buik zat namelijk in de weg als ze zichzelf wilde wassen. 
We hebben de hele dag de pups eruit gestaard, in de hoop dat de bevalling eens begon. Maar nee hoor, Nena wachtte rustig. Rond 19.00u nog eens getempt en ja hoor, eindelijk een temp-daling. Dat betekende dat ze binnen 24 uur zou bevallen.

De avond begon, iedereen was rustig aan het genieten van de avond. De verwachting was dat Nena op dag 64 zou bevallen. Ze was nog nergens mee bezig en lag rustig te slapen in haar bench op het terras. Totdat we ineens gepiep hoorde. En tada, Nena was al bevallen van de eerste pup. Die lag al helemaal droog en schoon in de bench, nageboorte al opgegeten. Ze had het klusje helemaal zonder hulp geklaard.
Buiten is het toch iets te fris voor pasgeboren puppy's. Dus snel snel de bench (vari-kennel) uit elkaar gehaald, warmtelamp in nestbak aangezet. Één persoon de pup gepakt, de ander Nena meegelokt. Ze liep natuurlijk gewoon achter de pup aan. En gauw de nestbak in.

De eerste pups kwamen heel snel, 20 minuten ertussen. Bij haar eerste 2 nesten zat er ook altijd 20 min tussen elke geboorte. Pup 5 liet weer even op zich wachten. En toen die eenmaal geboren was, was eigenlijk vrij snel duidelijk dat ze niet leefde. We hebben nog de slijm uit de mond en neus gezogen en flink gewreven, in de hoop dat de ademhaling en hartslag nog op gang kwam. Maar het heeft niet mogen baten. Het was een flinke teef, waar op het oog niks mis mee leek te zijn. Nena wilde de pup natuurlijk ook nog extra wassen en ze heeft echt geprobeerd de pup nog te reanimeren. Ze waste heel hard, gooide er af en toe zacht mee. Tikte er met een poot op, maar het hielp niet.
Toen ontstond de vraag wanneer we het dode pupje zouden weghalen. Nena raakt namelijk in paniek als je tijdens de bevalling een pup weghaalt, ook al is ie dood. Maar je kunt de pup er ook niet eeuwig bij laten liggen. Voor het zelfde geld eet ze de pup op, dat is wat ze in de natuur zou doen. Toen ruim een uur later de volgende pup geboren werd en Nena daar druk mee bezig was, hebben we het overleden pupje rustig kunnen weghalen. Ze heeft daarna nog ff gekeken waar de pup gebleven was maar had er wel vrede mee. Ze had zelf ook door dat er iets mis was met dat pupje.

Om kwart voor 3 was het laatste pupje geboren. Nog even gewacht maar het zag er naar uit dat ze klaar was. Om half 5 besloten wij allen toch maar eens te slapen. Wel in de woonkamer naast Nena, voor het geval dat er toch nog iets geboren werd. En om 08.00 uur 's ochtends werd daar ineens echt het laatste pupje geboren. Toen we wakker ervan werden, was de pup al bijna helemaal schoongelikt. 
De uiteindelijk volgorde van geboorte incl halsband kleurtjes is dus als volgt:
22.35u reu donkerblauw 492 gram.
22.47u teef lichtgeel 390 gram.
23.20u reu groen 400 gram.
23.40u teef roze 436 gram.
01.04u teef oranje 416 gram.
02.45u reu bruin 388 gram (stuitligging).
08.03u teef lila 304 gram.
Toen was ze wel echt klaar dus rond 10u hebben we de python gespoten (om de baarmoeder schoon te maken, voor het geval er nog nageboorte in zit). De dierenarts is nog langs geweest in de ochtend, moeder en kids zijn goedgekeurd.
De geboortedatum voor de pups is dus 13 maart 2014.

Vandaag hebben we een beslissing gemaakt in welke namen de pups krijgen :) Natuurlijk allemaal een naam die iets te maken heeft met de Tír na nÓg, het Ierse land van de jeugd. Ook nog even gewichten erachter van afgelopen zondag. Morgen worden ze weer gewogen.
Reu blauw: Dagda of Karo's Triangle - 612 gram.
Reu groen: Nuada of Karo's Triangle - 596 gram.
Reu bruin: Ogma of Karo's Triangle - 542 gram.
Teef roze: Danu of Karo's Triangle - 588 gram.
Teef oranje: Banba of Karo's Triangle - 512 gram.
Teef geel: Ériu of Karo's Triangle - 522 gram.
Teef lila: Fódla of Karo's Triangle - 410 gram.

De pups groeien goed en maken echt vanalles mee in hun leventje. Meer daarover kun je lezen op Nena's Blog.
Ook maken we natuurlijk veel foto's: Algemene Foto-albumFotoshoot in winkelwagenGroentjes vs Aussies; Bezoek Dierenarts & Dierenpark; Treinreis & Stedentrip; Pup NRV eten; Pups op de IPO-club; Groentjes vs. Doodles & Het laatste puppenalbum.